Mivanotthon

Rizs! Minden amit tudnia akartál…

Rizsföld Vietnamban

Ha belegondoltok, a rizs a legfontosabb növényünk az emberi táplálkozásban, hiszen kenyeret, tésztát ugyan sok nép süt, de azt lehet akár zabból, kukoricából is. Rizsből viszont levest, főételt, desszertet, akár salátát is készíthetünk. 

A rizs eredete: a rizs (Oryza sativa) a perjefélék (Poaceae) családjába tartozik, ugyanúgy, mint a búza. Már az újkőkor óta ismerték, Ázsia különböző területein már 7-8000 éve termesztik, de szélesebb körben csak a kínai déli hódításokkal terjedt el. A Zhou-korban már általános, fő gabonafélének számított Kína déli vidékein. 

A rizsfajták sokfélesége miatt a kutatók körében is vitatott volt a növény eredete (Kína vagy India). A New York-i Egyetem, a St. Louis-i Washington Egyetem, a Stanford, valamint a Purdue Egyetem kutatói az ázsiai rizs (Oryza sativa) örökítőanyagát vizsgálták. Ez a gabona az egyik legősibb növényfaj, egyúttal az egyik legelterjedtebb haszonnövény is. A kutatók által az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS legutóbbi számában közzétett tanulmány szerint a meghonosított rizs mintegy 9 ezer évvel ezelőtt bukkant fel először Kínában a Jangce folyó völgyében.  Számítógépes algoritmusukkal arra a következtetésre jutottak, hogy a két alfaj (a japonica és az indica) őse ugyanaz és a 2 alfaj körülbelül 3900 évvel ezelőtt vált el egymástól. Indiába ie. 600körül, Japánba ie.300 körül jutott el, Európába viszont csak a VIII-X.században (arab közvetítésssel).

Érdekesség, hogy ie.2700-ban Kínában már búzát is termesztettek, hiszen a búza termőterülete jóval északabbra felhúzódik, mint a rizsé.

Egy másik, Nyugat- és Közép-Afrikában termesztett rizs faj (O. glaberrima) a vad O. breviligulata leszármazottjaként ott alakulhatott ki. Az ún. észak-amerikai vad rizs, avagy indián rizs a Ziziana aquatica (vagy Ziziana palustris) csak némileg emlékeztet a termesztett rizsre, nem rokon!, a Zizanieae nemzetségbe tartozik. Előnyös tulajdonsága a kedvezően magas aminosav-tartalomban és B-vitamin-összetételben rejlik. Lignán nevű anyagtartalmánál fogva a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik, mivel az ösztrogénhormonnal megegyező anyagcserehatást vált ki. 

A rizs termesztése: a Kínából származó rizs eredendően sok nedvességet igénylő, szubtrópusi növény, vagyis alapvetően a déli területeken terjedt gyorsan, leginkább a dél-kínai és dél-kelet ázsiai területekre volt jellemző. A szó európai etimológiája sem kínai, hanem a tamil arisi szóból eredeztethető.

A rizs a 40. szélességi fokig termeszthetô biztonsággal, hazánk a termesztésének északi határán fekszik, a Kárpátok védôhatásának, valamint az Alföldön kialakult éghajlatnak köszönhetôen. Az éghajlati tényezôk közül, a 130-150 napos tenyészidôben 2600-30000C a hôigénye. A fényigénye 1200-1500 óra. A csírázáshoz 13-150C-ot, a bokrosodáskor 160C-ot, a virágzástól a megtermékenyülésig 20-22 C-átlaghômérsékletet igényel. Éréskor is a meleg, napfényes idôt kedveli. Ellentétben a többi termesztett növénnyel, a rizs számára olyan talajok kellenek, amelyeknek a vízvezetése, víztáeresztése kicsi, vagyis a termôszint alatt vízzáró réteg van. Ezek közül is azok, amelyek 0,3-0,6% összes sót és 0,1%-nál több nátriumot nem tartalmaznak. A rizstermesztés harmadik fontos feltétele a megfelelô mennyiségû és minôségû víz. A vegetációs idôben 1 ha-hoz talajviszonyoktól és növényvédelmi problémáktól függôen 10-15 ezer m3 vízre van szükség.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rice#mediaviewer

http://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs

http://anubis.kee.hu/mzg/rizs2.htm

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/rizs_az_egeszseges_tapanyagbomba/20080111071729

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!