Úgyhogy ezen a témán még dolgozom, zakuszka2.0 folyt köv.! Majd ha érzem az ízeket, mert jelenleg két tüsszögés közt alig:(
Ajvarral továbbra sem kísérletezem, mert egyelőre a kertben összesen 6 db termett, azért ez max. kb. 1 kanálnyihoz lett volna elég:)
Viszont maradt az ajvar ügyi hezitálás folytán maradt padlizsán a hűtőben! És a lustaság is maradt, nem volt kedvem nekiugrani a rendes muszakának, még a sajátosan rövidített saját verziónak sem (valamint épp szilvalekvárt is főztem, ugye). Úgyhogy végül maradt a mivanahűtőben féle feldolgozás. Ami biztos, hogy ha egyáltalán van valami a hűtőben, az tejföl/joghurt/kefirféle, meg túró, úgyhogy túrós rakott padlizsán lett.
Ez kb. pont úgy készül, ahogy az ember hallás után képzelné, a la muszaka:) Megsütjük a felszeletelt padlizsánt, kis olajjal megkenve, ső, bors, 20 perc kb. Közben csináltam egy adag rizst, leveskockával – jobb nem előfőzött zacskós rizsből, szerintem, mert nekem a zacskós rizs mindíg szépen szétesős:( azért 🙁 mert a legritkább, hogy olyat főzök, amihez szép európai rizs kell, nekem általában mancsos rizs kellene…ide is azért az a jobb, vagy legalábbis a szétesős, pergős rizs nem az igazi.
Túró, tojás ( 1-2 padlizsánhoz mondjuk 1 bögre száraz rizs és 500 gr túró, kb 2-3 tojással), joghurt ( inkább, mint tejföl, lazább az állaga).
A padlizsánt, a rizst és a túrós keveréket egymásra rétegeztem, és megsütöttem, és ennyi.
Lehet rá sajtot reszelni, vagy bacont-t beletenni – és azért nem említettem a fűszereket, mert teljesen egyéni ízlés alapján lehet: megy hozzá a fahéjas, normál muszakás fűszerezés, de lehet szinte bármi. Azért elég sok kell bele, mert a rizs, túró, joghurt is elég “háttér” íz.