Mivanotthon

Vargánya Vilma

Rövid leszek, mert a mozi és a mese után már a főzés talán nem is olyan izgi:) Elismerem, megint sportszerűtlen vagyok, mert nem elég a zöldséges kert, de még erdőben jártas ismerősökkel is rendelkezem! Így pottyant az ölembe mindenféle jóindulat mentén egy tisztes adag vargánya, tenyérnyi kalapos rajzfilm-gombák.

A vargánya eleve elképesztő, mert tényleg úgy néz ki, mint a mesefilmekben! Folyton azt vártam, hogy valamelyikben, ha leemelem a kalapját, egy komplett kis törpe szobát látok berendezve:) mondjuk annyira nem is kellett volna kicsiknek lenniük, mert a legnagyobb gomba, amit mértünk, már a fél kiló felé vette az irányt…

De az a megaVarga szerencsére nem volt nálam, mert egy ekkora mammut azért valami különleges elbánást igényelt volna!

Úgy gondoltam, kisérletezem, mert még az életben nem használtam igazi erdei gombát. 3 dolgot csináltam:

– gombapörkölt: NAGGYON egyszerűen, vajon megfuttattam a hagymát ( bár jólértesült gomba-közeli szakértők szerint gombát zsíron csinálunk! jogosnak is éreztem, de vargánya hamarább van a pesti hűtőmben, mint rendes zsír:( sajnos)

A hagymát elég nagyra hagytam, erre a korrekt magyarázat, hogy a gombához jól illik a rusztikusabb hagyma – ez abszolút igaz is, mint a kóstolásnál kiderült, de valójában arról volt szó, hogy piszkosul könnyezik manapság a szemem a hagymától, úgyhogy mielőbb, annál jobb alapon kockáztam:) Naszóval, hagyma, pirospaprika, gomba, egy kis bor, só, minimál bors – a pörköltről egyelőre nem kezdek értekezést, mert az is olyan dolog, amit nem szoktam csinálni:) Úgy éreztem, ez a gombapörkölt ügy, nem nagy dobás eddig, úgyhogy kicsit megbolondítottam római köménnyel és szurokfűvel ( friss, kert) – nagyon jó hozzá, mint kiderült!!:)

– sült gomba kéksajttal: gomba, kisebbre, mint a pörköltbe, felforrósított serpenyőben ( én részemről wokban), mikor már kezd illata lenni, vaj, had sercegjen, de még mielőtt odaégne, jó alaposan nyakon öntjük fehérborral, amúgy tűzoltósan. Vagy bármilyen alkohollal, amit a szakácstól meg lehet menteni:) kicsit forral, valahol időközben ső, bors – ebbe lehet emberesen a borsot!!

Amúgy ez igy is jó, de ha ezek után még rámorzsolunk némi kéksajtot ( figyelem, ha jön a kéksajt, akkor kevesebb só kell az elején!!), ami ráolvad, az úgy nagyon brutál lesz!:) Nyamm:))

Nem tudom, milyen köret illik hozzá, mert ahogy volt elkóstolgattam, így a köret témáig nem sikerült eljutnom….

– töltött gomba: na, ezt majd holnap, mert ezt még nem kóstoltam meg a főzés után, csak közben, és igazából akkor rögtön, ad hoc, nem igazán tudom megitélni, milyen lett:) addigra már annyira összevissza kóstoltam mindent:)

 

 

 

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!