Házi béliz / narancslikőr/aszaltszilva likőr – vagy bármi…
Mi van otthon? Vodka?:)) Vagy némi maradék pálinka?
Tulajdonképpen mindegyik ugyanúgy kezdődik, ezért vadul variálható:) Két típusa van, a gyümölcsös brutális, mert tiszta vodka az hordozó, a krémlikőrök lágyabbak, mert az anyag fele tej/tejszín.
Gyümölcslikőr:
- a citrusfélékből lehet nyersen is: a vékonyan, fehér héj nélkül hámozott héjat áztatjuk az alkoholba, lehet tiszta szesz is bátrabbaknak, de a legegyszerűbb a vodka. Mehet bele szegfűszeg, fahéj is, ha úgy szeretjük. Beletehetjük rögtön a cukrot is – esetleg mézet, vagy más édesítőt a fehér cukor helyett. Mindenképpen kell bele cukor-tipusú ( állagú, tömegű) anyag, mivel ettől lesz meg a likőrösen kicsit sűrűbb állaga. Pár napig hagyjuk ázni, tulajdonképpen kóstolgatással megállapítható, mikor vette át eléggé a citrus ( pl. narancs) ízét az alkohol. Kevergetjük!!! A legtöbb recept szerint a cukrot az áztatás után, cukorszirupként öntjük rá (cukor, víz, forral), de tapasztalatom szerint simán, hidegen beleöntve is szépen beleolvad ennyi idő alatt. Extra: miután a héjakat kivettem, én tettem bele narancshúst és mazsolát. Még ázik bele az ízük, de már csak szép finoman. És pazar kikóstolgatni a likőrből..:) Összesen azért kell neki legalább 10 nap, hogy összeérjen.
- aszalt-gyümölcsből, pl. szilva: ez ugyanaz a folyamat, csak itt ugye azért némileg előkészített gyümölcs kell hozzá ( aszalt) és én ezekre inkább mézet teszek, nem cukorfélét, de ez lehet csak az én bolondériám:) A aszalt gyümölcsös likőr nekem mindenképp kívánja a fűszerezést ( vaniliás-cukor, fahéj, szegfűszeg, vagy ami jólesik), mert azért nem olyan friss, élénk az íze, mint a friss narancsnak. Ha vodka helyett az adott aszalt gyümölcshöz illő pálinkát használunk, akkor kíváló ágyas pálinka, egy közepesebb minőségű pálinkát alaposan feljavít!:)
Az arányok: 1 narancshoz, vagy 10 dkg aszalt szilvához kb. 1,5 dl vodka. Én azért kóstolás alapján öntök hozzá vizet, mert a likőrök azért nem olyan erősek, jobb, ha békésen el lehet iszogatni, mintha az első pohárka kiütné az embert:) De lehet próbálkozni esetleg teával a sima víz helyett (ez esetben a cukrot, mézet stb. a teában oldjuk). Ez most jutott csak az eszembe, úgyhogy érdekes kísérlet lesz:)
Krémlikőrök: szintén sztenderd alapok, és onnan csak a fantázia szab határtJ A jó benne, hogy ezek – bár jót tesz nekik, ha van idejük összeállni – akár azonnal is finomak!
- házi béliz: 2 dl vodka, 3 dl tejszín (de jó fele tej, fele tejszín is – jó a növényi is!!), 6 EK cukor ( vagy bármi, cukor helyett, ebben az esetben akár bogyós édesítőszer is jó, bár akkor kicsit „vékonyabb” lesz) + ½ dl erős feketekávé ( inkább úgy mondanám: aromás! vagyis lehetőleg főzött kávé, esetleg Nespresso jellegű, de nem nescafé) és 1 zacskó cappuccino por, ez fontos! ( cukrozott, vagy cukrozatlan, ez esetben mindegy). Praktikus a még forró kávéba keverni a cukrot, hogy gyorsabban olvadjon. A receptek írnak hozzá még 1 tojássárgát is, de mivel nekem mindig tárolási fenntartásaim vannak a nyers tojás miatt, ezért kipróbáltam tojás nélkül. Így is szuper! Kicsit talán vékonyabb, de ha tejszín és cukor van benne, akkor nem igazán észrevehető. Innen kezdve nagyon egyszerűen alaposan összekeveri az ember (akár géppel) és kész.
- tojáslikőr: a kávé helyett + 1 csomag vaniliáscukor 2 tojás sárgájával felverve. Nagyon passzol hozzá némi rum ízesítés. Sajnos leginkább kóstolgatással lehet beállítani az ízétJ)) Még nem próbáltam, de ezen a vonalon persze lehet csoki likőr, vagy szinte bármi…( bár csoki-likőrnek olvastam érdekes, sörös verziót, azt még nem próbáltam:) Ha bármi ételből, a mi csak tojásfehérjét kíván, kimarad egy tojássárgája, már érdemes belevágni, mert így is lesz annyi, ami egy jó ebéd után télen jól esik…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: