Mivanotthon

Pite a Mindenmentes-konyhában

A nyári melegben túl sok ötlet nem kell a konyhába, egy jó saláta, vagy gyümölcsleves és ennnyi…De már érik a nyári alma, amivel azonnal kell valamit kezdeni, így elindult az almáspite szezon!

A klasszikus almáspite arányokat vettem alapul, de a “barátaim és üzletfeleim” körében elharapózott allergiák miatt muszáj rögtönözni – különben ehetném meg egyedül:)

Tehát:

– 30 dkg liszt: 30% kölesliszt, 70% rizsliszt, ha kerüljük a glutént, vagy a búzát. Fontos, hogy a köles kevesebb legyen, mert ha túl sok kerül bele, akkor én mintha valami keserű háttérízt orrontanék – ez még ellenőrzés alatt van!:)

– 20 dkg vaj, vagy margarin ( tejallergiától függően:) De a margarint javaslom, mert fele a kalóriatartalma! 

– 10 dkg porcukornak megfelelő édesítő, kóstolás szerint. Én eritritet használok, mert a szénhidrát nem barátom ( mondják ezt határozott hangon az egyre szűkülő ruháim!) de lehet Xilit, vagy neadjisten, tényleg cukor. Kibírja, ha kevesebb Eritrit/Xilit/cukor van benne és a többit valamilyen édesítő bogyóval pótoljuk.

– 1 csomag vaniliás cukor – hát ez egy nagy próbatétel, mert cukormentes vaniliáscukor nincs:) De persze lehet sima vamilia, ha továbbra is a szénhidrátcsökkentés sínén maradunk.

 

TOJÁS! Na, ez az új kísérletem: 1 db tojás lenne, de helyette használható lenmag pehely (kapható, egyszerűbb, mint a lenmagot darálni). 2 púpozott teáskanál, és indításnak kb. egy fél deci víz. Rá kell néha nézni, mert a cél az lenne, hogy egy picit több víz legyen rajta, mint amit szárazra felszív. Ebbe sajnos időt kell feccölni, mert legalább 3-4 órát érdemes állni hagyni,  akkor alakul ki a szükséges nyákos, kicsit nyúlós állag. 

Ennyi tésztánál biztosan működik!! ( ez aránylag kis, kísérleti tétel volt, nagyobb mennyiségű tapasztalatért Karácsonyig kell várni a T.olvasónak:)

A töltelék a klasszikus

– 1 kg alma reszelve (kicsit mindenképp nyomkodjuk ki!!) + 15 dkg cukor + 1 vaniliáscukor, fahéj, citromlé – a kényes hozzávalókat a fentiek szerint le lehet cserélni! 

vagy túrós ( laktózmentes túró), hasonló mennyiségben: sosem lehet elég vastag egy pite tölteléke:)))

Tepsi kiken, tészta kinyújt, töltelék, tészta, de előtte még ezeket megfontolhatjuk:

– ha nem gluténmentesen csináljuk, akkor lehet az alsó tésztára búzadarát szórni, hogy ne szívja fel annyira, ha gyümölcsös a töltelék, de enélkül is megvan

– ha nem tojásmentes, akkor be lehet kenni a tetejét

– ha nem az alacsony szénhidrát a cél, akkor lehet egy réteg lekvárt kenni az alsó tésztára.

– ha nem ellenségesek a diófélék, akkor lehet diót tenni az almás töltelékbe

Merő lustaságból a tésztát részemről próbáltam csak simán kézzel kilappogatni, de a tapasztalat arra mutat, hogy sajna, a sodrófa és a nyújtás itt elengedhetetlen:))

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!