Mivanotthon

Rizs! Népek és rizsek

Japántól Mexikóig szinte minden népnek megvan a maga tipikus rizs étele. Először össze akartam őket szedni, de találtam egy egészen kiváló oldalt, ahol nagyon sok népi rizs étel megtalálható: Gasztro ABC Azért igyekeztem a fő vonalakat összeszedni, ha már benne vagyunk! japán: szusi indiai: biryani indonéz: nasi goreng khmer ( kambodzsai): kambodzsai rizs török: piláf… Tovább »

Rizs! Fajták és főzés

Nem mind a 40.000 fajta, de azért egy pár szó pár fajta rizsről! Feldolgozása alapján az első, és legnagyobb tápanyagtartalmú a barna rizs. Ennek hántolása után áll elő a fehér rizs, ami már elveszti a vitamin és tápanyagtartalom nagyrészét, de tartósabb lehet. A kettő között áll a speciálisan feldolgozott opál rizs. Tulajdonképpen a legfontosabb konyhai… Tovább »

Rizs! Miért együnk?

A rizs belső értékei: Miért jó? A rizs 76 százaléka keményítő – amilóz és amilopektin – formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8 százalék fehérjét és 1,3 százalék zsírt tartalmaz, továbbá 0,6 százaléka ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz. Kevés benne a nátrium, kalcium és kálium. Csekély nátrium-tartalmánál fogva magas vérnyomás, túlsúly, szívelégtelenség, ödémás láb,… Tovább »

Rizs! Minden amit tudnia akartál…

Ha belegondoltok, a rizs a legfontosabb növényünk az emberi táplálkozásban, hiszen kenyeret, tésztát ugyan sok nép süt, de azt lehet akár zabból, kukoricából is. Rizsből viszont levest, főételt, desszertet, akár salátát is készíthetünk.  A rizs eredete: a rizs (Oryza sativa) a perjefélék (Poaceae) családjába tartozik, ugyanúgy, mint a búza. Már az újkőkor óta ismerték, Ázsia különböző területein már 7-8000 éve termesztik,… Tovább »

Padlizsán! Itt van az ősz itt van újra, s kék mint mindíg…

 Igaz, végülis nem kék, de a lilával nem jött jól ki a sor:) sajnos idén, merő lustaságból, kihagytam a kínálkozó muszaka lehetőséget, de azért padlizsán nélkül nincs szeptember! Előszöris, egy rövid ajvar kísérlettel próbálkoztam, de vajdasági szakértőm jól kinevetett, miszerint az ajvarban CSAK kápia paprika van, amiben van padlizsán is, az zakuszka:( De legalább Ildikó… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!